Европейският парламент прие в сряда нов доклад за геополитическите предизвикателства и

...
Европейският парламент прие в сряда нов доклад за геополитическите предизвикателства и
Коментари Харесай

ЕС е притеснен действията на Русия и Китай в Арктика

Европейският парламент прие в сряда нов отчет за геополитическите провокации и тези, свързани със сигурността в Арктика.

" Бих приветствала обновена политика на Европейски Съюз за Арктика, която следва да продължи да се концентрира върху въпроси, свързани с локалните общности и най-много коренното население. В нашия отчет също по този начин декларирахме, че Арктическата тактика на Европейски Съюз би трябвало да отразява новата обстановка за сигурността в района, възходящото геополитическо напрежение и новите районни играчи като Китай. Трябва да бъдем наясно, че не сме сами в Арктика; дружно с нашите близки съдружници - Съединени американски щати, Канада, Норвегия и Исландия, можем да изградим наред и спокойно бъдеще “, сподели докладчикът Анна Фотига (ЕКР, Полша) след гласуването.

В отчета се  акцентира, че сегашният модел на ръководство на Арктика, учреден на интернационалното право, е облагодетелствал всички арктически страни и е обезпечил непоклатимост в региона. Членовете на Екологичен потенциал обаче приканват всички заинтригувани страни и Европейски Съюз да отговорят на надълбоко тревожните последствия от изменението на климата в Арктика, като се придържат към задачите на Парижкото съглашение.

Културата на коренното население в района също би трябвало да бъде непокътната, означават евродепутатите. Всички действия, в това число потреблението на естествени запаси, би трябвало да зачитат правата на тези малцинства и да облагодетелстват тях и другите локални поданици.

Руски и китайски действия в Арктика

Докладът показва сериозна угриженост за последователното скупчване на съветски военни сили в Арктика, което евродепутатите смятат за безпричинно, защото доста надвишава законните отбранителни цели. Всяко съдействие с Русия в района би трябвало да е в сходство с правилото на „ изборното съдействие “ на Европейски Съюз със страната, упорстват членовете на Екологичен потенциал. То не би трябвало да заплашва глобите и ограничаващите ограничения, признати в отговор на дейностите на съветското държавно управление в други елементи на света, прибавят те.

Евродепутатите също са мощно обезпокоени от огромните китайски планове в Арктика. Европейски Съюз би трябвало да следи от близко опитите на Китай да интегрира Северния морски път на Арктика в самодейност си „ Един пояс, веднъж “, споделят те, защото това затруднява задачата за отбрана на Арктика от световната геополитика.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР